Duże przeznaczenie oleju z drzewa arganowego

Olej arganowy jest otrzymywany z drzewa arganowego, które rośnie tylko w południowo-zachodniej części Maroka. Proces jego uzyskiwania jest mozolny, ponieważ produkowany jest ręcznie.

olej arganowy sklep

Źródło: pixabay.com
Olej arganowy dzięki swoim własnościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym ma duże przeznaczenie tak kuchni, jak i w kosmetyce. Natomiast docenia się go nie tylko z owego względu.
Olej arganowy sklep proponuje w dwóch rodzajach. Spożywczy robi się z prażonych nasion drzewa arganowego. Charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem i prawdziwym orzechowym smakiem i aromatem. Z kolei olej arganowy dla celów kosmetycznych wyciska się z nieprażonych nasion. Jest on o wiele jaśniejszy niż ten przeznaczony do jedzenia i ma nieco kwaskowy aromat.
Substancje które są w tym oleju mają właściwości pielęgnacyjne. Antyoksydanty, w tym witamina E przeciwdziałają przebiegom starzenia się cery, a więc zapobiegają pojawianiu się zmarszczek i spłycają już te będące. W związku z tym olej arganowy jest zaplanowany przede wszystkim do pielęgnacji cery dojrzałej z przejawami starzenia, podrażnionej, zniszczonej. Oprócz tego chroni skórę przed zanieczyszczeniami. Zalecany jest również ludziom chorobami takimi jak łuszczyca, lub egzema.
Ludzki szkielet

Autor: Thomas Quine
Źródło: http://www.flickr.com
Olej arganowy jest niezwykle lubiany przez kucharzy, przydaje potrawom europejskim wschodnią nutę. Na jego podłożu można przyrządzić sosy i marynaty. Jest również znakomitym uzupełnieniem do potraw rybnych i mięsnych.

Najlepiej go dołączać do dań wprost przed podaniem, tak, by nie utracił swoich rzeczywistych właściwości. Niewskazane jest używanie go do smażenia.